Слобода на медиуми

ЗНМ ги додели годишните новинарски награди

По повод 75-годишнината од формирањето на Здружението на новинарите на Македонија, денеска беа доделени годишните новинарски награди на ЗНМ. Наградата за животно ...

Водич за новинарска писменост од ЗНМ

Во насока на унапредување и зајакнување на професионалните стандарди на новинарите, Здружението на новинарите на Македонија започнува кампања преку кратки ...

ССНМ, ЗНМ и СЕММ: МВР и ОЈО да го санкционираат говорот на омраза кон новинари

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите (СЕММ) најостро го ...

СЕММ, ЗНМ, ССНМ и МИМ: осуда за говорот на омраза на социјалните мрежи по објавениот текст на „Лидер“

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Здружението на новинарите (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Македонскиот ...

Чадиковски: Нападите и заканите врз новинарите треба итно да се процесуираат

Драматичен пораст на напади и закани кон новинарите оваа година. Четиринаесет, за разлика од лани кога имало само шетири. Од здружението на новинари порачаа дека ...

ССНМ, ЗНМ и СЕММ: Осуда за заканите и дискредитациите кон новинари

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), ја осудуваат непримерната јавна комуникација со ...

ЗНМ и ССНМ: Осуда за нападот на новинарската екипа на Ал Џезира во центарот на Скопје

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) го осудуваат нападот кон новинарската екипа на Ал ...

Чадиковски: Новинарот има право на слободна проценка дали да известува од настан, на кој не се почитуваат протоколите

Новинарот има право на слободна проценка и во случаите дали воопшто треба да известува од настан за кој проценува дека е од висок ризик, односно дека партијата ...

Медиумски штрајк – црн екран за владата најавија локалните и регионални телевизии

Регионалните и локални телевизии кои емитуваат програма преку оператори на електронска комуникациска мрежа, членки на здружението „Медиум објектив“ ...

Синадиновска: Портали барале пари од брендови за да тргнат реклами кои не ни постојат

  Според извори од компании во земјава, дел од интернет-порталите барале пари од познати брендови за да тргнат реклама на фирмата или нивните производи од ...