Слобода на медиуми

Доделени годишните новинарски награди на ЗНМ

По повод 76-годишнината од формирањето на Здружението на новинарите на Македонија, денеска беа доделени годишните новинарски награди на ЗНМ. Во своето поздравно ...

Тв Алфа: 6 работници мора да заминат согласно со новата систематизација

Од тв Алфа велат дека станува збор за редовна реорганизација во фирмата. Според нив заминувањето на 6 те работници е согласно ситематизацијата, со адекватна ...

ССНМ и ЗНМ реагираат на најавата за отпуштања во тв Алфа

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Здружението на новинари на Македонија (знм) остро реагираат за отпуштање на шест медиумски ...

ЗНМ додели новинарски награди за конкурсот за справување со загадувањето на воздухот

Поради предизвиканата гледаност и рекации од страна на институциите, новинарската содржина изработена од страна на Истражувачката репортерска лабораторија (ИРЛ) ...

Формирана е секција на млади новинари при ЗНМ

По иницијатива на група на млади новинари од повеќе различни медиуми денеска беше формирана секција на млади новинари при ЗНМ. На состанокот на кој имаше  ...

Регионален настан на ЗНМ: ,,Унапредување на соработката помеѓу снимателите и новинарите”

Како дел од активностите на секцијата на сниматели при ЗНМ, викендов се реализира тродневна работилница во Охрид на тема: ,,Унапредување на соработката помеѓу ...

ЗНМ потпиша декларација со парламентите од регионот за унапредување на дијалогот

Здружението на новинари на македонија заедно со претставници од парламентите од земјава, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина потпишаа декларација за ...

ЗНМ и ССНМ: Меѓународен ден за прекинување на политика на неказнивост на насилство врз новинарите

На меѓународниот ден за ставање на крај на неказнивоста на нападите врз новинарите ЗНМ и ССНМ со порака од пред обвинителството да прекине праксата на неказнивост ...

ЗНМ: Бараме итна реакција на МВР и обвинителството за нападите на новинари

Медиумските работници, кои во изминатиот период доживеја навреди, напади и вербални малтретирања, бараат итна реакција од надлежните. ЗНМ денеска побара од ...

ЗНМ: Осуда за односот на Даштевски кон новинарите, а МВР да постапи по поплаките од страна на онлајн медиумите

На денешната попладневна конференција за медиумите организирана од Државната изборна комисија, Претседателот на ДИК Александар Даштевски имаше непрофесионален ...