Слобода на медиуми

Доделување на новинарските награди „Никола Младенов 2022“

Во организација на Македонскиот институт за медиуми денеска ќе бидат доделат новинарските награди „Никола Младенов 2022“. Ќе се доделат три награди во ...

Објавен конкурсот за новинарските награди „Никола Младенов 2022“

Македонскиот институт за медиуми го објави конкурсот за новинарските награди „Никола Младенов 2022“. Ќе бидат доделени три годишни награди во категориите: ...

ЗНМ побара од Град Скопје да се унапреди транспарентноста и комуникацијата со новинарите

На барање на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), се одржа средба на градоначалничката на Град Скопје Данела Арсовска со претседателот Младен Чадиковски ...

Полиција или цензори: Скандалозно избришан видео запис на тв21

На денешните протести во Скопје поврзани со блокадите на приватните превозници, полицијата грубо го прекрши правото на новинарите да снимаат и ...

ЗНМ и ССНМ бараат усвојување на амандманите на КЗ за поголема безбедност на новинарите

По повод Меѓународниот ден за прекинување на неказнивоста за злосторствата новинарите и медиумските работници, Здружението на новинари и Самостојниот ...

ЗНМ: Снимателите и новинарите заедно за кревање на стандардите на професијата

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) соопшти дека како дел од активностите на секцијата на сниматели во Струмица се одржа тридневна работилница  на ...

ЗНМ ја поздравува одлуката на Елемент ПР за прекинување на договорот со Град Скопје

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ја поздравува одлуката на агенцијата Елемент ПР за спогодбено прекинување на договорот со Град Скопје како ...

ЗНМ: Малтретирани новинари од страна на службеници во Комунална хигиена – МВР итно да реагира

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) ја осудува постапката на службеници од секторот за односи со јавност и од обезбедувањето на „Комунална хигиена – ...

ЗНМ и Мисијата на ОБСЕ во Скопје одржаа летен камп за млади новинари во Охрид

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје од 13-ти до 16-ти јули 2022 година одржаа летен камп за млади новинари во ...

Најава за обид за владина корупција на медиумите

Се обидува ли власта да протне закон преку собранието со кој ќе истура државни пари врз одредени приватни медиуми?! Пред пратениците циркулира нацрт- верзија со ...