Слобода на медиуми

Покрај противењето на целата експертската јавност и фелата, Владата не се откажува од намерата да дава пари на националните телевизии

Првата фаза од законот за медиуми кој е во Собрание и има дозвола од ЕУ треба да се усвои до 17-ти месецов. За предложениот текст од 5те национални телевизии, пак за ...

Георгиевски во СТУДИО 10: Сме имале лошо искуство со државни субвенции за национални телевизии, не може финансирањето да биде нерегулирано

Владата предложи законски измени за медиумите. Станува збор за две измени - прво, да се врати плаќањето на кампањи на приватни телевизии со национална концесија и ...

Јавната дебата за Законот за медиуми не се одржа, се претвори во работен состанок зад затворени врати

Ниту телекомуникациските и кабелските оператори, ниту еснафските новинарски здруженија и синдикат, ниту експертите кои кажаа не на предложениот текст за враќање ...

Се враќаат државните реклами - 75% од средствата завршуваат кај петте приватни национални телевизии?!

  Во политички тензична атомсфера, кога власта и опозицијата почнаа да преговарат за уставни измени, кога се зборува за предвремени избори, владата на маса ги ...

ЗНМ и меѓународни новинарски организации во скенирање на медиумската состојба во Македонија

На покана на Здружението на новинари на Македонија претставници на пет меѓународни новинарски и медиумски здруженија одржаа средби со државниот врв за скенирање ...

Почнува јавна дебата за креирање на Фонд за новинарски продукти: ЗНМ и европските новинарски организации на средба во Владата

На барање на Здружението на новинарите на Македонија, денеска се одржа средба со премиерот Димитар Ковачевски заедно со претставници на пет глобални новинарски и ...

Новинарите не треба да размислуваат како политичарите

Македонија се наоѓа на 38 позиција во индексот за слобода на медиумите кој што го изработува репортери без граници, најдобар успех во последните 15 години, но колку е ...

Панел дискусија за слободата на медиумите наспроти политичките притисоци, дезинформации и говорот на омраза

Во Скопје денеска ќе се одржи панел - дискусија „Слободата на медиумите наспроти политичките притисоци и пропаганда, дезинформациите и говорот на омраза: Како ...

Извештај на Репортери без граници за слободата на медиумите во светот

Во најновиот извештај на Репортери без граници за светскиот индекс на слободата на медиумите, Србија е единствената земја од Западен Балкан чија позиција се ...

Скок од 19 места за слободата на медиумите во Северна Македонија

Северна Македонија е рангирана на 38. место од вкупно 180 земји во светот според Глобалниот индекс за слободата на медиумите на „Репортери без граници“. Земјава ...