Слобода на медиуми

Најава за обид за владина корупција на медиумите

Се обидува ли власта да протне закон преку собранието со кој ќе истура државни пари врз одредени приватни медиуми?! Пред пратениците циркулира нацрт- верзија со ...

ЗНМ: Скршена камера - безбедноста на новинарите и снимателите мора да биде гарантирана за време на протестите

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) јавно укажува на примери од проблематичен однос кон медиумски работници од страна на дел од припадниците на МВР како и ...

ССНМ: Имаме право да известуваме, но и да имаме став

По се зачестените напади и континуирано деградирање на позицијата на новинарите и медиумските екипи за време на протестите Самостојниот синдикат на новинари и ...

ЗНМ и ССНМ ги осудуваат навредите на советникот во Општина Охрид Усеини кон новинарката Мисирлиевски

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) најостро ги осудуваат навредите и пцостите на ...

ЗНМ: Политичарите да не омаловажуваат новинари во своите јавни говори

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) реагира на непримерната комуникација на Христијан Мицкоски, претседателот на опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ, ...

ССНМ и ЗНМ: „Несмасна“ пракса на истражните органи во случаи со новинари

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) реагираат на постапувањето на Основното јавното ...

ЗНМ: Владата со народни пари фаворизира одредени медиуми

Македонската делегација предводена од премиерот Димитар Ковачевски денеска е во Рим во работна посета во рамки на одбележувањето на 24ти мај, Денот на ...

ЗНМ: МВР да спроведе итна внатрешна истрага за случајот со новинарката Делевска

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ја осудува постапката на службеници од Министерството за внатрешни работи кон колешката Соња Колевска-Делевска од ...

Македонија на 57. место според индексот на слобода на медиуми на репортери без граници

Нереформиран јавен сервис, недоволна безбедност при работата, делумно ослободување на медиумите. Ваква е сликата во новинарството и овој трети мај, светскиот ден ...

Северна Македонија на 57. место според Индексот на слобода на медиуми на Репортери без граници

Северна Македонија е на 57-мо место на листата од 180 земји според Индексот на слобода на медиумите на Репортери без граници за 2022 година, што е скок од 33 позиции во ...