Слобода на медиуми

ЗНМ вечерва ги додели новинарските награди за животно дело и за истражувачко новинарство

Здружението на новинарите на Македонија вечерва ги додели годишните награди. Како секоја година така и оваа, беа доделени три главни награди: „Крсте Петков ...

Здружението на новинари на Македонија ќе ги додели годишните награди

Годишните награди на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ќе бидат доделени вечер во 19:30 часот на настан во Клубот на новинарите на Македонија. ЗНМ секоја ...

Дискусија „Важноста на медиумската саморегулација за унапредување на професионалните стандарди“

Панел-дискусијата „Важноста на медиумската саморегулација за унапредување на професионалните стандарди“ денеска ќе се одржи во Скопје.  Во рамки на ...

Новинарите Ненад Георгиевски и Мишко Иванов добитнии на државната награда „Мито Хаџи Василев - Јасмин“

Ненад Георгиевски и Мијалче-Мишко Иванов се добитници на државната награда „Мито Хаџи Василев-Јасмин“ за 2023 година, за остварувања во областа на ...

Новинарите на протест поради пресудата против ИРЛ

Здружението на новинари и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници денес  излезе на протест поради пресудата против ИРЛ. Од ЗНМ за протестот ...

Грковска: Никој нема право да ја забрани или ограничи слободата на медиумите и слободата на изразување

Слободата на изразување, јавниот интерес и слободните медиуми се врвен приоритет за едно општество. Тие не смеат да бидат загрозени, ниту попречувани на каков било ...

Пендаровски: Не смее да постои етикетирање, дискредитација и обиди за регулирање на новинари и медиуми

Претседателот Стево Пендаровски по повод последните случувања во судскиот процес со кој се опфатени новинари на ИРЛ утрово со свој став: „Слободата на ...

ТВ 24 по шести пат е одбиена за добивање на национална концесија

“Не постои оправданост за објавување јавен конкурс за доделување дозвола за национална концесија ..“ - пишува во известувањето од Агенцијата за аудио и ...

Новинарски здруженија: НЕ за владини кампањи во медиумите и злоупотреба на ЕУ знамето во Собранието

Ние, професионалните новинарски здруженија и граѓански организации од медиумскиот сектор категорично им се спротивставуваме на скорешните обиди за повторно ...

Како до поголема казнивост на нападите врз новинарите

Јавен настан на тема „Нови обвинители во Основните јавни обвинителства во Македонија, за поголема заштита и ставање крај на неказнивоста за злосторствата ...