Македонија

ГТЦ со загуба од 637 илјади евра, неправилностите во работењето опстојуваат

Архитектонскиот симбол на Скопје, ГТЦ, во текот на дванаесетмесечниот период трошоците ги надминале приходите, односно ГТЦ работело со загуба од 637 илјади ...

Нема нови случаи на туберколоза во земјава покажаа тестовите од прифатниот центар во Визбегово

Резултатите се негативни на сомнителните лица на туберкулоза од прифатниот центар Визбегово. Ситуацијата е стабилна уверуваат докторите. Од Институтот за ...

Тасева за Трилинг: Потребен е ветинг во правосудството

Потребен е ветинг во правосудството, но кај нас никој не сака да спроведе прочистувањето во овие инстанци. За каква независност се залага власта кога со нивна ...

Поскапува вадењето на лични документи, пасош, лична карта и возачка дозвола

Наскоро граѓаните ќе плаќаат повеќе за вадење на лични документи. Се очекува да поскапи вадењето пасош, лична карта и возачка дозвола во иднина.

Битиќи: Со инфраструктурните проекти од ТАВ програмата го подобруваме квалитетот на живот на сите наши граѓани

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, ја посети општина Чучер Сандево, каде e завршен ...

Вработените во Министерството за култура денеска излегуваат на протест

Вработените од Министерството за култура, Управата за заштита на културното наследство и Агенцијата за филм, преку мирен протест ќе го изразат незадоволството ...

Линеа за „Студио 10“: Се борам за родова еднаквост и трансформација на односите на моќ меѓу мажите и жените

Феминизмот, во моментов, се конституира како струја на мислата што обединува збир на движења и идеологии, како политички, културни и економски, со основна цел да се ...

Цветковиќ: Феминизмот и иницијативите за родова еднаквост се постојани и немаат рок на траење

Потребата за социјална, економска и родова рамноправност и понатаму е присутна, но се посилна е и желбата за ослободување од предрасудите и стереотипите. Овие ...

Сообраќајот на патиштата се одвива непречено

Поради вградување на асфалтен слој (асфалтирање), од 20.03.2023 до 25.03.2023, регионалниот пат Велес - Градско односно делот од с. Ногаевци до с. Виничани ќе биде затворен за ...

Очекуваниот животен век во ЕУ намален во 2021 година на 80,1, кај нас на 73,2 години

Во 2021 година очекуваниот животен век при раѓање во ЕУ бил 80,1 година. Во 2019 година очекуваниот животен век во ЕУ достигна 81,3 години, но потоа се намали за 0,9 години на ...