Култура

Работниците контра министерката за култура, Зголемувањето на платите е два, а не 12 отсто

Синдикатот за култура реагираше дека вработените во институциите од културата со мартовските плати нема да добијат зголемување за 12, туку за два ...

Изложба „Бајката и бајковитото“ во Галерија „КО-РА“'

Во Галерија „КО-РА“ денеска ќе биде отворена групната изложба по повод Светскиот Ден на бајката - 2 април и по повод Светскиот Ден на среќата - 20 ...

Изложба на фотографии во Галерија „Рудиќ“

Во Галерија „Рудиќ“ денеска од 19 часот ќе биде поставена клупска изложба на фотографии, „Елема 2024“, која го означува творечкиот континуитет на Фото ...

Промоција на романот „Светот што го избрав“ од Калина Малеска

Во кафе книжарницата „Буква“ вечер ќе биде промовиран новиот роман од Калина Малеска „Светот што го избрав“. Романот е објавен како 227 книга во ...

Во Чифте Амам се отвора изложбата „Уметници и бегалци“

Во Национална галерија Чифте Амам вечер ќе биде отворена изложбата „Уметници и бегалци“. Со свои дела ќе се претстават Ѓорѓе Јовановиќ, Маја Танева и Озбек ...

„Денови на македонската литература“ на Филолошкиот факултет при УКИМ

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје неделава ќе ја посвети на македонската литература. Во ...

Театарски фестивал на популарни претстави „5-ре“

Вечерва во Велес се спушта завесата на третото издание на театарскиот фестивал на популарни претстави „5-ре“. Публиката виде шест претстави, од кои и една ...

Битолскиот театар на меѓународен фестивал во Рума, Србија

Актерите на НУ Народен театар-Битола, Викторија Степановска Јанкуловска и Никола Стефанов вечер во Рума, Србија на тамошниот меѓународен театарски фестивал ќе ја ...

Во чест на Мирко Попов промоција на винил издание - ПОП КУЛТУРА

Во Eдукативниот културен центар „Лабораториум“ вечер ќе се одржи промоција на првата винил компилација посветена на современата поп продукција од млади ...

Премиера на македонскиот документарен филм за затвори „Патот на престапникот“

Македонскиот документарен филм „Патот на престапникот“ кој во изминативе две години се снимаше во КПД „Идризово“, КПУ затвор „Скопје“ и ...