Култура

Улична уметност во Скопје

Уметноста е забележан момент. Смрзната слика која мигот го отсликува, поставен како растојание меѓу двете најкратки точки на еден нечуен здив! Задачата на ...

Втор циклус на повикот за аплицирање во рамките на проектот „Култура и креативност за Западен Балкан“ финансиран од ЕУ

Министерството за култура и Националната комисија за УНЕСКО на Република Северна Македонија денеска информираат за вториот циклус на повикот на УНЕСКО, ...

Современиот балет „Сага“ на Рисима Рисимкин вечерва во НОБ

На сцената на Националната опера и балет вечер, со почеток во 20.00 часот, ќе се изведе современиот балет „Сага“ на Рисима Рисимкин, во рамките на jубилејното 20. ...

АКТО ја продолжува мисијата на Мирко Попов за афирмација на младата македонска музика

Фестивалот АКТО 19, ги продолжува своите активности денеска во Битола со целодневен музички настан, „Градот ме тера да пеам“, со што се промовира македонската ...

Со програмата „Паралели“ почнува 20. Танц-фест Скопје 2024

Со изведба на програмата „Паралели“ во Националната опера и балет вечер во 20 часот почнува јубилејното 20. издание на интернационалниот фестивал Танц-фест ...

Вечерва почнува 4. издание на Фестивалот на грчки филм во Скопје

Со проекција на филмовите „Тишината на рибата што умира“ на Василис Кекатос (краток филм) и црната комедија  „Не би сакал да сум непристоен, но мораме ...

Српската актерка Светлана Бојковиќ во понеделник гостува во Скопје со комедијата “Целото тело тука ме боли’’

“Се радувам што после многу години повторно ќе играм пред македонската публика”, вели една од легендите на југословенското глумиште, актерката Светлана ...

Почнува шестиот Меѓународен фестивал за кларинети Кларифест - Скопје 2024

Со концерт на ученици и студенти од музичките училишта и факултети во државата, вечер во КИЦ-Скопје (Салон 19:19) ќе биде отворен шестиот Меѓународен фестивал за ...

Започнува фестивалот на грчки филм

Четвртото издание на Фестивалот на грчки филм во Скопје ќе се одржи од 7 до 9 април во Кинотеката, а од 8 до 10 април во Битола во киното Манаки. Го организираат ...

Синдикатот на вработените во културата стравува од кратење на платите-министерката смирува

Синдикатот на култура реагира дека со мартовските плати вработените во културата ќе ги изгубат 10% што им следуваат со Општиот колективен договор за јавен секор, ...