Култура

14 ти ноември - Светски ден на дијабетесот

Со загрижувачки размери се шири дијабтесот, болест на модерното време. Уште повеќе загрижуваат податоците дека се зголемува и бројот на млади луѓе кои се ...

Продолжуваат ископувањата на локалитетот “Билазора” кај Свети Николе

Во полн ек се конзерваторско реставраторските работи на Владетелската палата на археолошкиот локалитет Билазора во село Кнежје, општина Свети Николе, каде во ...

Концерт со филмска музика на гудачкиот камерен оркестар „АРКО“

Гудачкиот камерен оркестар „АРКО“ под диригентска палка на Ерхан Шукри вечер со почеток во 20 часот ќе одржи целовечерен концерт со филмска музика во Музејот ...

Операта „Кавалерија рустикана“ вечер во НОБ

Во Националната опера и балет вечер од 20 часот ќе биде изведена операта „Кавалерија рустикана“ од Пјетро Маскањи во режија на Џандоменико Вакари од ...

Дуодрамата „Кислород“ на битолскиот театар го отвора 47. издание на МОТ 2022

Од денеска почнува 47-то издание на Младиот отворен театар – МОТ, еден од најстарите театарски фестивали во регионот со интернационална програма. На сцените на ...

Премиера на претствата за деца „Јас сум Акико“ во КИЦ – Скопје

Во Салонот 19:19 при Културно-информативниот центар во Скопје вечер премиерно ќе биде изведена претствата „Јас сум Акико“ наменета за деца над 11-годишна ...

Изложба „Се што ни е заедничко“

Системско насилство врз Ромите и останатите маргинализирани заедници, кризата на идентитетските политики, родова нееднаквост, мигранската криза - инспирација за ...

Изложба на студентите од ФЛУ во Спомен-куќата на Лазар Личеноски

„Спомен-куќата на Личеноски во духот на едукацијата и визионерството ја претвораме во работилница за студентите да го утврдат или демистифицираат просторот и ...

Арсов за „Студио 10“: За 60% намалени средствата за „Моќта на театарот и театарот на моќта“

Еден од најстарите театарски фестивали во регионот со меѓународна програма, ќе се одржи од 10 до 19 ноември, со 23 продукции односно 25 програмски ...

Филмот „Најсреќниот човек на светот“ на режисерката Теона Стругар Митевска на филмскиот фестивал во Киев

Филмот „Најсреќниот човек на светот“ на режисерката Теона Стругар Митевска беше дел од филмскиот фестивал во Киев, Украина, а беше проследен и со нејзино ...