Култура

Вечерва почнува 4. издание на Фестивалот на грчки филм во Скопје

Со проекција на филмовите „Тишината на рибата што умира“ на Василис Кекатос (краток филм) и црната комедија  „Не би сакал да сум непристоен, но мораме ...

Српската актерка Светлана Бојковиќ во понеделник гостува во Скопје со комедијата “Целото тело тука ме боли’’

“Се радувам што после многу години повторно ќе играм пред македонската публика”, вели една од легендите на југословенското глумиште, актерката Светлана ...

Почнува шестиот Меѓународен фестивал за кларинети Кларифест - Скопје 2024

Со концерт на ученици и студенти од музичките училишта и факултети во државата, вечер во КИЦ-Скопје (Салон 19:19) ќе биде отворен шестиот Меѓународен фестивал за ...

Започнува фестивалот на грчки филм

Четвртото издание на Фестивалот на грчки филм во Скопје ќе се одржи од 7 до 9 април во Кинотеката, а од 8 до 10 април во Битола во киното Манаки. Го организираат ...

Синдикатот на вработените во културата стравува од кратење на платите-министерката смирува

Синдикатот на култура реагира дека со мартовските плати вработените во културата ќе ги изгубат 10% што им следуваат со Општиот колективен договор за јавен секор, ...

Работниците контра министерката за култура, Зголемувањето на платите е два, а не 12 отсто

Синдикатот за култура реагираше дека вработените во институциите од културата со мартовските плати нема да добијат зголемување за 12, туку за два ...

Изложба „Бајката и бајковитото“ во Галерија „КО-РА“'

Во Галерија „КО-РА“ денеска ќе биде отворена групната изложба по повод Светскиот Ден на бајката - 2 април и по повод Светскиот Ден на среќата - 20 ...

Изложба на фотографии во Галерија „Рудиќ“

Во Галерија „Рудиќ“ денеска од 19 часот ќе биде поставена клупска изложба на фотографии, „Елема 2024“, која го означува творечкиот континуитет на Фото ...

Промоција на романот „Светот што го избрав“ од Калина Малеска

Во кафе книжарницата „Буква“ вечер ќе биде промовиран новиот роман од Калина Малеска „Светот што го избрав“. Романот е објавен како 227 книга во ...

Во Чифте Амам се отвора изложбата „Уметници и бегалци“

Во Национална галерија Чифте Амам вечер ќе биде отворена изложбата „Уметници и бегалци“. Со свои дела ќе се претстават Ѓорѓе Јовановиќ, Маја Танева и Озбек ...