Култура

Објавување на победниците на наградата за најдобар млад преведувач „Вавилон“

По повод Европскиот ден на јазиците – 26 Септември, денеска во просториите на Европска куќа – Скопје ќе бидат објавени победниците на деветтата награда за ...

Достапна прва едиција стикери на македонски јазик на Инстаграм

Достапна е првата едиција стикери на македонски јазик за социјалната мрежа Инстаграм. Како што информираше министерката за култура, Бисера Костадиновска ...

„Македонисимо“ на Трпчески и пријателите со бесплатни концерти во Штип и Битола

Нашиот светски афирмиран пијанист Симон Трпчески ја продолжува мини-серијата концерти со македонската премиера на интернационалниот музички проект ...

„Ретро: телесни ретроспективи“ – изложба на Јана Јакимовска

Во Музејот на современата уметност во Скопје вечерва ќе биде отворена изложбата „Ретро: телесни ретроспективи“ на уметницата Јана Јакимовска. Изложбата е со ...

Самостојна изложба на Јана Луловска „Natura in Vita/Vita in Natura“

Самостојна изложба на Јана Луловска со наслов Natura in Vita/Vita in Natura ќе биде отворена денеска во Националната галерија на Република Северна Македонија. Изложбата се ...

Отворање на Европските денови на културното наследство

По 27 пат денеска ќе бидат отворени Европските денови на културното наследство. Отпочнувањето на манифестацијата ќе се одбележи со отворање на изложбата ...

Светска премиера на “Кајмак“ со потпис на режисерот Манчевски

Безмилосна критика на малограѓанското лицемерие, воздигнување на индивидуалната слобода - „Кајмак“, нов филм со потпис на Манчевски. Светска премиера во ...

„Огнот наш нестишен“ – нова стихозбирка на Ирена Јурчева

Во издание на „Современост” – Скопје од печат излезе стихозбирката на Ирена Јурчева, „Огнот наш нестишен“. Ова, како што велат од „Современост“, ...

Фестивал на камерната музика „Скупи КамерФест“ во Филхармонија

Во Националната Филхармонија во Скопје вечер ќе биде одржан третиот концерт на фестивалот на камерната музика „Скупи КамерФест“. Концертот е во ...

Бужаровска прв македонски автор објавен од францускиот издавач Галимар

Во Франција деновиве излезе збирката раскази на Румена Бужаровска „Мојот маж“ преведена на француски од Марија Бежановска и објавена како „Mon cher mari“ ...