Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии

Ударни вести

Прегазен на пешачки - бруталност од неправда


Германија и Хрватска го чистат патот до државава? Дали ЕУ ќе ја затвори македонската берза на трудот за креативни кадри? Во последната декада за десет пати е зголемен бројот на лекари кои заминале во Германија. Кои кадри ќе недостигаат во наредните пет години? Ќе увезуваме ли работници? Одговори во Трилинг со Горазд Чомовски.


Хрватско претседавање, француско премислување, македонско исчекување. Дали во наредните шест месеци може да се очекува преку Брисел и Загреб да се усвои и новата методолгија за проширување, се перманентен мониторинг не само врз кандидатите, туку и за членките на Унијата? Интервју со новата хрватска амбасадорка Нивес Тигањ.

На стартот од новата година се покажуваат сите знаци на изборната атмосфера. Нема кохабитација во техничката влада. Не се знае дали ке дојде до обединување во албанското гласачко тело на опозицијата. Неизвесно е дали законот за одбрана ќе се усвои со двотретинско мнозинство, пред очекуваната ратификација на протоколот за прием за членство во НАТО. Медиумските настапи и партиските реторики кај македонскиот блок само навестуваат за што ке се вкрстат изборните копја? Во Трилинг, универзитетски професор и поранешен пратеник на ВМРО-ДПМНЕ.

 


Како се содзава врската меѓу световното и духовното? Празнично издание на Трилинг.


 Талат Џафери и за парламентарниот пуч. Ајде пратениците да ги затвориме во касарна? Спикерот против демагошките пресметки колку е скапо печатењето на амандманите за изборните единици или патните трошоци на парламентарците.

Трилинг во потрага по среката – за граѓаните здравје, љубов, живот, лото, децата, кујната. За философите Ферид Муџиќ и Ристо Солунчев, среќата е дел од универзумот. Зошто Кристина Арнаудова музиката ја замени со радоста за децата?


Инспектор Томе - мито имет, власт немит.

Животот е една голема комедија. Интервју со актерот Горан Стојановски.

Професор Мартиновски - по толку книги, преводи, промоции на меѓународната книжевност.

Зарем некој се уште мисли дека македонскиот јазик и народ се без корени?

Различни погледи во Софија и Скопје. Дали Заев и Борисов ќе ги смират страстите?


Зoшто се негира македонскиот збор и покрај неговата прифатеност во државата и во регистерот на европските јазици? Како да се надминат новите тензии во дијалогот за историјата и личностите? 

Професорите Драги Георгиев и Александра Грујоска. Хрватски поглед кон Македонија. Искуствата во битката со кариминалот на белите крагни во Загреб.


Нова врвулица пред судовите – Сашо, Катица, Боки, Орце, Гордана. Дали завршува ерата на сваровски судиите? Кој и како ке ги отпушти? Можно ли прва да биде Лаличиќ? Адвокатот Асмир Алиспахиќ контра нејзината тенденциозност. Стручност, инегритет и етичност. Мирјана Лазарова – Трајковска против ветингот. Ден на Свети Климент Охридски во Северна Македонија и Бугарија. Кој и зошто постхумно го прогласи за архиепископ на македонската црква? Тв колумна на проф. Јован Белчовски.


Кој го штити Oрце Kамчев? Нема заштитени политичари и бизнисмени во СДСМ. Битката со криминалот во високите кругови го опструира ВМРО-ДПМНЕ и неговите инсталации во судството и уставниот суд. Тв интервју со Љупчо Николовски шеф на изборниот штаб на соцјалдемократите.

Во Трилинг и за растечкото наслиство врз децата и педофилијата. Тоа се болни луѓе, одговара проф. Раткоцели. Македонија е еколошка темпирна бомба со 16 кризни точки. Загаден воздук, затруена почва, загрозена вода. Тв колумна на проф. Трајче Стафилов.


Дали и зошто сваровски арбитрите ќе се спасат? Судиите Коцо, Ристова, адвокатот Малиновски и Божиновски. Изборот е меѓу чесноста и стручноста. Во Трилинг и за езерото на треска како сведоштво на неспособност, расипништво. Очајна и бедна грижа за природната и туристичка атракција.