Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии

Ударни вести

Бегалско цунами и изборна бура врз Македонија


Мерките се динамични. Изолација и во македонските касарни. Хрватски искуства, штипски страувувања од вракањето на работниците од Италија. Политички вирус - кој се ефектите од коалицијата СДСМ - БЕСА. Дали Заев и Ахмети миксираат конфликт? Колку Касами би бил мост за идната влада? Трилинг со серијата – каде заминуваат докторите.


Кампања со ривалитет на идеи или јавна судница на лидерите и криминалот, интервју со професорот Ненад Mарковиќ од правниот факултет. Избори со многу исчекувања и лицитација за гласачи – кој повеке ќе вети, интервју со бизнисменот Горан Рафајловски.

Валкано производство на струја во РЕК Битола. Локалните олихарси во спрега со менаџментот. Кога гас до термоелектраната која ја одржува стабилноста на струјата и цената? Интервју со генералниот директор на РСМ Васко Ковачевски.

Дали преку ХЕЦ Чебрен ке се отуѓат и водите? Како Алкалоид вложува во кадри и нивниот развој.


Тв интервјуа со премиерот на привремениот кабинет Оливер Спасовски и холандскиот амбасадор Дирк Јан Коп. Трилинг со серијал – младите со знаење и претпиемачки дух остануваат во Северна Македонија. Старт ап во залет, програмерите создаваат. Тв колумна на Александар Ристовски Принц – кои медиумски сатрапи го девалвираат авторството во музиката?


Шеќеринска вели режимот да не се повтори, Мисајловски категоричен дека криминалот и корупцијата се во пораст. Дали тандемот Груевски-Мијалков е заманет со фамилијата од Заев-Заеви? Исти прашања, дијаметрално спортивставени одговори од ВМРО-СДСМ и СДСМ. Тројца ректори загрижени – младите и талентирани дипломци заминуваат до земјата. Трилинг во фокусот на темите што не преокупираат.


Разговор со повратник. Колку зароботуваат ИТ програмерите во Германија и Македонија? Ако сте способни и од Македонија може да бидете во ИТ индустријата. Едни заминуваат, други размислуваат, трети се подготвуваат. Бела чума стигна и во Штип. Лекарите со една нога во Германија.


Неправда ги загрозува луѓето, еродира општеството. Може да дојде до распад на институциите. Преокупирани со долгите процеси против таканаречена политичка, бизнис и криминогена елита, заборавивме човечките судбини. Низ палатите на неправдата се одвиваат човечки драми. Постојат процеси кои трат по 10, па и до 20 години. За миг ќе ве ослободам од стегите на Јанева, Мијалков, Камчев, Груевски, за да ја чуете приказната на Мимоза Галевска која во април 2016 го изгубила својот татко кој бил прегазен на пешачки премин. Со диплома на актер во Бугарија. Со препознатливи артистички изрази во неговата пантомима. Како да се анимира гледачот без збор и со говорот на телото? Дали уличниот театар е една голема спортска арена на нашето културно милје? За столб фестивалот како уличен театар кој ги собира гледачите.


Германија и Хрватска го чистат патот до државава? Дали ЕУ ќе ја затвори македонската берза на трудот за креативни кадри? Во последната декада за десет пати е зголемен бројот на лекари кои заминале во Германија. Кои кадри ќе недостигаат во наредните пет години? Ќе увезуваме ли работници? Одговори во Трилинг со Горазд Чомовски.


Хрватско претседавање, француско премислување, македонско исчекување. Дали во наредните шест месеци може да се очекува преку Брисел и Загреб да се усвои и новата методолгија за проширување, се перманентен мониторинг не само врз кандидатите, туку и за членките на Унијата? Интервју со новата хрватска амбасадорка Нивес Тигањ.

На стартот од новата година се покажуваат сите знаци на изборната атмосфера. Нема кохабитација во техничката влада. Не се знае дали ке дојде до обединување во албанското гласачко тело на опозицијата. Неизвесно е дали законот за одбрана ќе се усвои со двотретинско мнозинство, пред очекуваната ратификација на протоколот за прием за членство во НАТО. Медиумските настапи и партиските реторики кај македонскиот блок само навестуваат за што ке се вкрстат изборните копја? Во Трилинг, универзитетски професор и поранешен пратеник на ВМРО-ДПМНЕ.

 


Како се содзава врската меѓу световното и духовното? Празнично издание на Трилинг.