Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии

Ударни вести

Кому одговара ново присвојување на македонскиот јазик?


Одговори од новинарот Ерол Ризаов - за популизмот на Пендаровски, за лесните ветувања и тешките предизвици, за потребата од внатрешна европеизација на Северна Македонија.

Владата во Скопје да формира млад, енергичен и способен тим за преговори со ЕУ, сугерира поранешната бугарска вицепремиерка и министерка за правда, Зинаида Златанова.


Зошто во македонско-бугарските коридори повторно влета политиката, која сака да го снема македонизмот и македонскиот јазик? Зошто секој го посовојува Гоце Делчев? Дали е бугарин кој го вградил македонскиот код? Погледи од Скопје и Софија со академик Љупчо Коцарев, професор Митко Панов, Румена Коларова и Љубчо Георгиевски. Владините економски мерки – ќе расте невработеноста. дали ќе банкортираат фирми, што ќе правиме со бранот технолошки вишок? Прашања за вицепремиерката Царовска. Таа се појави во јавноста откако опозицијата праша – каде е Мила?


Кина И САД ќе го поделат светот, ќе расте економскиот  национализмот, ќе се соочиме со растечка автократија, ќе недостигаат ресурси за втор циклус од Ковид 19. За жал се уште сме заробена држава. Ова се дел од проценките и предвидувањата на академик Љупчо Коцарев претседател на МАНУ. Владините мерки соодветствува со капацитетите на здравството и мерките беа навремено преземени. Академик Коцарев демантира дека во МАНУ има разлики околу заедничките историски  настани и личности со Бугарија.

"Во преговорите меѓу историчарите се  зборува со политички, а не сонаучни аргументи", констатира претседателот на МАНУ академик Љупчо Коцарев.


Пандемијата ја одлага и посетата на Пендаровски во Ватикан, средбата со папата и деновите на словенската писменост. Велигденски контрасти со километрите на Лозано.


Како е да си изолиран во центарот на Google? Дали Бил Гејтс предупреди на пандемија или отсега ќе ја контролира разврската? Ковид 19 ќе биде психолошки тест за луѓето и, терапевтите? НАТО Е затечен - ќе порасне национализмот наспроти колекттивизмот. Гевгелија затворена порта кон ЕУ - ги нема грците и обртот од 100 милиони евра во казината и стоматолошките ординации Трилинг со одделни интервјуа за заедничка траума.


Следува нова цивилизација на солидарност или свет на сиромаштија. Мерките на изолација се неопходни, но допрва ке ја оценуваме регресијата врз демократијата, вели за Трилинг униврзитетскиот професор и претседател на МОК. Банкарски поглед од Њујорк – 10 милиони во САД досега се без работа. Но кому служат огромните печатења на долари? Одговор од Борјан Пановски, финансиски консултант.


И опозиција и власт, кога е веродостоен лидерот на ВМРО-ДПМНЕ? Трилинг со сведоштво за морничавоста во Мадрид и Шпанија. Дали вирусот ќе ги инфицира надежите за конечен почеток на преговорите со екипите од Унијата?


Економскиот шок во светот и за Македонија допрва претстои. Фирми без работи, вработени без плати, дали се загрозени и пензиите? Светот пред нови безбедносни ризици, велат соговрниците на Трилинг.


Сестрите и лекарите од инфективна се новите јунаци на животот. Психијатрите предупредуваат - ќе се живее со нови стресови. ВМРО-ДПМНЕ не смее да биде заложник на квази-патриотизмот на груевски, вели Љубчо Георгиевски во интервју за Трилинг.