Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии

Ударни вести

Гостување на Гордана Нацева и Аспазија Софијанова


Половина век собира македонско фолклорно творештво. Зад себе има издадено 13 книги, а има илјадници песни, изреки, мудрости, приказни со изворен струмички дијалект кои чекаат да го видат светлото на денот. 80 годишниот фолклористот Иван Котев од Струмица кој соработува со Институтот за фолклор и понатаму шета по струмичките села со магнетофон и ги собира автентичните песни и приказни. Негова најголема желба е да се публикуваат за да се сочува огромното фолклорно творештво од струмичкиот регион и да биде поука за идните генерации. Со него разговараше колегата Ване Трајков.


Велешката фабрика за вода е едиствената фабрика од ваков вид во земјава. Со нејзината изградба, велешани добија многу почиста вода, а откако пред 12 години се пушти во употреба хидросистемот Лисиче, граѓаните на Велес во своите чешми добија вода со висок квалитет. Оваа фабрика деновиве слави 30 години постоење, а Јавното комунално претпријатие Дервен од Велес го обележа јубилејот со тоа што се потсети на годините кога овој објект се градеше. Владимир Тевчев разговараше со првиот човек на Дервен, Антон Јовиќ.