Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии

Ударни вести

Бугарија пред избори, Македонија пред нови надежи


Додека новите светски трендови ја менуваат глобалната политичка сцена, ЕУ е во офанзива на реновирање дома.

Се кршат старите европски ѕидови и се отвораат нови врати. Но кој помага, а кој одмага?

Зошто земјите членки не гледаат подалеку од сопствената черга и колку се злоупотребува моќта на ветото?

Во куќата на „старата дама” се гради ново единство, но Западен Балкан е повторно оставен во дворот. А на Балканот ништо ново. Меѓусоседски проблеми и европски аспирации.

Зошто Грција стои настрана од спорот Скопје - Софија? Дали Западен Балкан ќе зачекори напред пред да се реши српско-косовскиот спор и каде е местото на Македонија?


Пописот низ светски, европски и македонски стандарди. Зошто пребројувањето на населението од статистика стана политика? Што порачува евростат а не стигнува до ушите на македонските политичари? Дали политичкото разногласие дома е магнет за провокации од соседите? Светските примери не ја бројат дијаспората. Кој прави поголема штета за македонскиот евроинтегративен пат - ветото од членките на ЕУ или кредибилитетот на операцијата пребројување ? Македонија пред нови предизвици. Ќе ја оправда ли довербата?