Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии

Ударни вести

Зошто странците помагаат во македонските истраги?


На 25 минути ќе гледате - говор на омраза - социјалните медиуми станаа мека за ксенофобија, линч, хајки, нетрпеливост - кон мигранти, кон јавните личности, кон нивните семејства - зошто ништо од ова не се санкционира? 

Гости се Љубомир Јовевски - јавен обвинител на Македонија, Уранија Пировска - директорка на Хелсиншкиот комитет, Снежана Трпевска - комуниколог, Драган Секуловски, директор на ЗНМ.


Проблемот со транспарентноста е тесно врзан со корупцијата - практично, преку отчетноста се мери демократскиот капацитет - вредност која е прилично слаба ако се цени според интернет страницата на министерството за политички систем - непостоење на јавно достапни информации за финансисиите, кои се дело на даночните обврзници.

Љупчо Николовски, вицепремиер за борба против корупција за емисијата 25 минути се обврзува дека ќе побара лично од Артан Груби да ги прикаже сите финансиски податоци - во име токму на транспарентноста.


Ова е Недела на гордоста. Македонија слави недела на гордоста, но всушност тоа е борба за еднакви права и да се стави крај на говорот на омраза, дискриминацијата и насилствата кон луѓето од ЛГБТ заедницата.

25 минути ја третира оваа тема покажувајки ја целата агонија низ која поминуваат овие луѓе кои велат, љубовта е љубов затоа што тоа е единственото нешто што го движи светот.

ошто премиерката на Србија Ана брнабиќ која се декларира како припадник на ЛГБТ заедницата, всушност е критикувана од истите тие припадници, кои велат дека не се бори за нивните права.