Економија

ССМ: Штрајкот дава резултати, на локално ниво платите растат

- Во првите три дена од генералниот штрајк во цел јавен сектор платите на огромен број на работници во јавниот сектор кои работат во Градот Скопје, општините или ...

ЕСМ понуди 48 евра за мегаватчас производствена електрична енергија

АД ЕСМ понуди цена на произведената електрична енергија од 48 евра за мегаватчас за периодот јули-декември 2022 година, седум евра повеќе од цената за претходното ...

Се полни јавната администрација, нови 2500 вработувања во последниве 5 години

2.500 нови вработени во јавниот сектор, отворени 55 нови институции под државна капа и над 110 милиони евра поголем трошок за плати на административците. Ова е епилогот ...

Амандманска расправа за ребалансот на Буџетот на Комисијата за финансирање и буџет

Комисијата за финансирање и буџет денеска ја продолжи амандманската расправа за ребалансот на Буџетот за 2022 година, во рамките на 38-та седница. Комисијата прифати ...

Нов струен шок во најава

48 евра за мегават час е цената по која државни електрани ќе ја продаваат струјата на ЕВН Хоум. Заврши тендерот, а ЕСМ понуди цена која е за 17% повисока од онаа која ...

Платите на вработените во Општина Тетово ќе се зголемат за 2800 денари

Градоначалникот на Тетово Биљал Касами денеска информираше дека ќе се зголемат платите на вработените во општината за 2800 денари. Во моментот со постојан работен ...

РБСМ воведе нова кредитна линија за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија

Развојната банка започна со реализација на Кредитна линија за енергетска ефикасност (ЕЕ) и обновливи извори на енергија (ОИЕ) преку банки учеснички наменета за ...

Утре истекува рокот за поднесување на понуди до ЕВН Хоме

Утре ќе се знае по која цена државни електрани ќе ја продаваат произведената струја на ЕВН кога истекува рокот за поднесување на понуди до Универзалниот ...

МЗШВ: Исплатени 1,3 милијарди денари субвенции на 17 000 тутунари за 2021 година

Заврши целосната исплатата на субвенциите за тутунот од реколтата 2021, а исплатени се вкупно 1.3 милијарди денари на сметките на 17 илјади тутунопроизводители, ...

Од 1 ви јули нова повисока цена на електричната енергија

За два дена ќе се знае цената на струјата која ќе ја понуди ЕСМ на тендерот на Евн Хоме. Тогаш истекува рокот за поднесување на понуди до универзалниот ...