Економија

Како владината мерка ја коментираат земјоделците?

Огромен пад на цените на земјоделските производи на кванташките пазари во Струмица е забележан денеска, откако Владата ги намали царинските давачки за овошје и ...

Владата ги намали давачките за царина за увоз на земјоделски производи

Владата донесе одлука за намалување на царинските давачки за увоз на најголемиот дел од овошјето и зеленчукот. Од 65 отсто висината на царините се намалуваат на 10 ...

Дали мостот „Беласица“ ќе се санира навреме за да може цевките на „ТЕ-ТО“ да се инсталираат

Екипи на ЕСМ денеска биле спречени од градот Скопје да постават цевки за парно под мостот „Беласица“, откако надлежните неколку пати предупредија дека без ...

Јовановиќ во СТУДИО 10: Лакоми, а не успешни фирми се оданочуваат со солидарниот данок

Професорот Бранимир Јовановиќ од Виенски институт за економски студии во СТУДИО 10 на ТВ 24 вели дека солидарниот данок е сосема на место и дека ...

Јовановиќ за СТУДИО 10: Ограничувањето на цените треба да трае подолго, но мора да се зголемат и платите за да се штити граѓанинот

Треба да се внимава да не се создаде монопол и да се создаде преголема банка. Едната банка важи како банка на поранешните комунистички олигарси, а другата на ...

ЕБОР: Македонската економија годинава со раст од 2 отсто, догодина 3%

Се стопија очекувањата за повисок економски раст годинава. Според новите прогнози на Европската банка за обнова и развој оваа година ќе заврши со раст на БДП за 2 ...

По „граѓанската“, ќе се издава и „зелена“ обврзница во износ од 10 милиони евра

По граѓанската се издава и зелена обврзница. Во буџетот треба да се слеат 10 милиони евра. На граѓаните и фирмите се нуди камата од 4,75%. Оваа обврзница е наменска, за ...

Големо прегурупирање на банкарскиот сектор – Комерцијална банка и Стопанска банка - Битола пред спојување?

Комерцијална банка АД Скопје и Стопанска банка АД Битола ги разгледуваат можностите за нивно присоединување. Од двете банки денеска соопштија дека клучно за ...

Се најавуваат нови мерки за „амортизирање на инфлацијата“

Од денеска стартува мерката на Владата за намалување на цените и на безалкохолните пијалаци, негазираните и газираните, минералната вода и пивото. Оваа мерка ...

ЕБОР: Македонската економија годинава со раст од 2 отсто

Северна Македонија годинава ќе забележи раст на Бруто домашниот производ (БДП) од 2 отсто, а во 2024 од 3 проценти, прогнозира Европска банка за обнова и развој (ЕБОР) ...