Економија

Наспроти очекуваната зголемена економска активност, намалени прогнозите за раст на БДП во ЕУ

Европската економија годинава го загуби моментумот како резултат на високите трошоци за живот, намалената надворешна побарувачка и заострената монетарна ...

Оценки на бизнисмените и синдикатите за буџетот 2024 година

Дека Предлог буџетот за догодина е развоен и скроен за потребите на граѓаните, и за македонската економија е позната фраза која властите редовно ја употребуваат. ...

И по разговорите со владата неизвесна судбината на околу 800 вработени во кавадаречки Еуроникел

Критична! Вака 800 вработени од кавадаречки Еуроникел ја објаснуваат состојбата во која се наоѓа нивната фабрика. Нема решение ниту по синоќешната средба со ...

АД МЕПСО, МЕМО и РКЕ потпишаа Меморандум за разбирање со Грција, Албанија и Косово за спојување на пазарите на електрична енергија-ден однапред

Претставници на операторите на преносните систем оператори, регулаторните тела и берзите на електрична енергија од Р. Северна Македонија, Грција, Абанија и Косово ...

5,5 милијарди евра проектирала владата да тежи државниот буџет за наредната година

Владата го објави предлог буџетот за 2024 година. Државната каса ќе тежи 5,5 милијарди евра, односно Владата планира да собере пет милијарди а да потроши пет и пол ...

Бангладеш: 150 текстилни фабрики ја прекинаа работата на неодреден период поради големите протести во индустријата

Најмалку 150 текстилни фабрики во Бангладеш ја прекинаа работата на неодреден временски период. Тоа доаѓа во време кога индустријата е потресена од барања за ...

Трет социо-еколошки форум: Македонија ги следи чекорите за праведна енергетска транзиција на  европската енергетска заедница

Форум за социо-еколошка трансформација во Скопје - дебата за можностите, но и предизвиците кои се последица на преминувањето од конвенционален енергетски систем ...

Ангеловска-Бежоска: Структурни реформи и поквалитетни инвестиции на извозниот сектор за отпорност на глобалните шокови

„Геоекономската фрагментација е сериозен ризик за среднорочните глобални изгледи за раст, а особено за малите и високо отворени економи како што е ...

Македонија умерено подотвена во делот на земјоделството и руралниот развој

Македонија останува умерено подготвена во областа на земјоделството и руралниот развој, нотира Европската комисија. Во најновиот извештај за напредокот на ...

РКЕ: За 140 проценти е зголемен инсталираниот капацитет за производство на струја од сонце

За 22 месеци нови енергетски капацитети со вкупна инсталирана моќност од 523,2 МW произведуваат електрична енергија од обновливи извори, покажуваат последните ...