Економија

Денеска седници на собранискиот Буџетскиот совет и на Комисијата за финансирање и буџет

Во Законодавниот дом за денеска закажани се седници на Комисијата за финансирање и буџет и Буџетскиот совет на Собранието на Република Северна Македонија. На ...

Реализацијата на субвенционираното снабдување се одвива непречено

Процесот за снабдување со поевтина електрична енергија за клучните субјекти по одлуката на Владата се одвива непречено и без никаков застој, и сите пријавени кои ...

Суровините за масло за јадење во мирување, неизвесно ново поевтинување на зејтинот

Во моментов цените на суровините за масло за јадње се во мирување, па дел од производителите не прецизираат дали од први ќе има дополнително намалување на цените ...

Наумоски; Цената на нашиот производ најмногу зависи од суровината

Дел од прозиводителите на масло за јадење кои  се жалеа  на високите цени на суровините кои ја билдаа крајната цена. Велат дека во моментов тие мируваат.  Но ...

Еден од двајцата директори на рудникот Бучим на црната листа на САД

Еден од двајцата директори на рудникот Бучим во Радовиш на црната листа на САД – Стејт департментот го сомничи Димитри Кудрјаков  за руско влијание и ...

Ковачевски: Изградбата на топловодот од РЕК до Битола се одвива побрзо од планираното

Изградбата на топловодот од РЕК до Битола се одвива побрзо од планираното, изјави генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски . Топловодниот систем веќе се ...

Федерална комисија на САД укина одобрување за нова опема од „Хуавеи“ и од „ЗТЕ“

Американската влада забранува продажба и увоз на комуникациски уреди направени од кинески производители на паметни телефони и добавувачи на мрежна опрема Huawei и ...

Новини во платежната сфера од 1 јануари – Советот на Народната банка донесе 12 подзаконски акти

Советот на Народната банка усвои сет подзаконски акти со кои се операционализира новата правна рамка во платежната сфера која ја поставува Законот за платежни ...

Поскапеа катастарските услуги, Комората бара ревизија на тарифниците и средба во Владата

На 19 месецов поскапеа катастарските услуги. Услугите за  се поскапи  за 100, 200, па до 500 отсто, на товар на геодетските друштва, нотарите, адвокатите и граѓаните ...

Сојузот на Стопански комори очекува владата да си опстои на ветувањата за поевтина струја за компаниите

Дали од 1 декември граѓаните ќе наидат на пониски цени по маркетите како што и најави министерот за економија Крешник Бектеши или фирмите ќе се соочат со засилени ...