Економија

Економски форум „По бурата: Управување со прехранбената и енергетската стабилност во Западниот Балкан

3,2 отсто од бруто домашниот проивод потроши земјава за субвенции за струја во текот на  енергетската криза, објави деннеска невладината Фајнанс тинк, на ...

Истражување: Партизацијата ги брка вработените од јавната администрација

Тезата дека, предизборно политичките партии ветуваат вработување во јавен сектор, сега тоа со факти го докажаа и невладините организации. Анализата на ...

Периодите на промена на власта имаат најголемо влијание при вработување во јавниот сектор

Периодите на промена на власта имаат најголемо влијание при вработување во јавниот сектор. Невладините организации објавија ново истражување кое потврдува дека ...

Економски форум „По бурата: Управување со прехранбената и енергетската стабилност во Западниот Балкан“

Економски форум „По бурата: Управување со прехранбената и енергетската стабилност во Западниот Балкан“ се одржа денеска во Скопје. На овој регионален ...

Профитот на американските банки се зголеми за 79,5 отсто во првиот квартал

Профитот на американскиот банкарски сектор се зголеми за 79,5 отсто на 64,2 милијарди долари во првиот квартал од 2024 година, најмногу благодарение на тоа што големите ...

ИИФ: Вкупниот светски долг изнесува 315 билиони долари

Институтот за меѓународни финансии (ИИФ) објави дека светот е заробен во долгови од 315 трилиони долари, што е најголем раст во изминатите 80 години. Бранот на раст на ...

Народната банка го усвои Стратегискиот план за периодот 2025 – 2027

Народната банка го усвои Стратегискиот план за периодот 2025 – 2027 година. Како што информираат од Народната банка, Стратегискиот план е поставен под мотото ...

Фити: Дисциплинирана фискална политика за висока ценовна, макроекономска и финансиска стабилност

Забрзување на економскиот раст и развој, продолжување на евроинтеграцискиот процес и борба против корупцијата, се трите клучни приоритети на кои треба да се ...

Претседателката Сиљановска Давкова ја прими гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска ја прими Анита Ангеловска-Бежоска, гувернерка на Народната банка на Република Северна Македонија.  На ...

НЕВЕРОЈАТНИ ОСУМ МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА ЕДНА НЕДЕЛА КАЈ ИГРАЧИТЕ НА ВЛТ

За само една недела, во периодот од 20.05.2024 до 26.05.2024, Видеолотарија Касинос Австрија им исплати на играчи на ВЛТ неверојатни 7.999.765 денари. Среќниот сигнал за освоен ...