Економија

Седница на Буџетски совет на Собранието на Република Северна Македонија

Буџетскиот совет на Собранието на Република Северна Македонија денеска ќе одржи седница. На дневен ред на седницата се Предлог-одлуката за утврдување на ...

Државна ревизија изразува резерва за вистинитоста и објективноста на финансиските извештаи на МФ за 2021 година

Државниот завод за ревизија  изразува резерва за вистинитоста и објективноста на финансиските извештаи на МФ за 2021 година. Со извршената ревизија на ...

Од анализите на Министерството за економија зависи дали ќе има други производи со замрзнати цени

Цената на кој следен производ ќе биде замрзната зависи од анализата во Министерството за економија - рече премиерот Ковачевски. Според него треба да бидат ...

Американската централна банка повторно ги зголеми каматните стапки

Американската централна банка повторно ги зголеми каматните стапки откако федералните резерви ја зголемија основната стапка за 0,25 процентни. Иако надлежните ...

Годишна конференција на Виенската иницијатива

Народната банка денеска и утре ќе биде домаќин на годишниот форум на Виенската иницијатива, еден од најголемите настани во регионот од областа на финансиите. ...

Нов потег на Народната банка за затегнување на монетарната политика

Нов потег на Народната банка за затегнување на монетарната политика, каматните стапки се зголемени за дополнителни 0,25 процентни поени. „На седницата на ...

Потпишан грант за изградба на пречистителна станица за отпадни води во Скопје

Денеска беше потпишан договорот за грант од ЕУ со Европската инвестициска банка, финансиерот на изградбата и надзорот на пречистителна станица за отпадни води во ...

Народната банка продолжува со затегнување на монетарната политика: Каматните стапки зголемени за дополнителни 0,25 П.П.

Народната банка продолжува со затегнување на монетарната политика. По редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика  е донесена одлука ...

ММФ објави дека постигнале договор со Украина за пакет помош од 15,6 милијарди долари

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) објави дека постигнал договор со украинската влада за пакет помош во износ од 15,6 милијарди долари. Планот треба да помогне ...

Исплата на пензиите од 28 март

Владата на Република Северна Македонија, на денешната седница, ја разгледа и усвои Информацијата од Министерството за труд и социјална политика за исплата на ...