Економија

Стопанска комора и Македонија 2025: Да создадеме посилни бизниси и подобро деловно опкружување

Изборите поминаа, сега мора обединување на политиката и стопанствот. Само така економијата ќе добие вистински приоритет. Акцент да се стави на поефикасна ...

Ново задолжување од 35 милиони евра

Ново задолжување, овој пат од техничката влада. Според информациите од Македонската берза, со издавање на две нови државни обврзници владата ја задолжува државата ...

Прослава 30 години Тинекс

На 16ти мај, со големо задоволство и гордост „Тинекс“ го прослави 30-годишниот јубилеј на својата компанија. Пред три децении, кога првично ја отворија својата ...

Грозданов: Потребна е посериозна дигитализација во сметководствената дејност

Потребна е посериозна дигитализација во сметковотствената дејност. Поврзаноста помеѓу институциите и компаните не е на задоволително ниво. Од Комората на ...

Н. Д. Од Тетово го освои најпосакуваниот супер милионер вреден скоро 21 милион денари

На нашиот најнов среќен добитник, му ја честитаме добивката СУПЕР МИЛИОНЕР џекпот. Кој ќе биде следниот кој ќе се радува на најпосакуваната ВЛТ добивка во ...

Германската рецесија со позитивен импакт врз македонското стопанство

Бизнис климата во Македонија е оценета како добра или многу добра од страна на германските компании кои дејствуваат кај нас. Според анкетата за деловна клима на ...

Претставници на Западен Балкан, ЕУ и САД во Котор ќе разговараат за планот за раст на регионот

Црна Гора денеска ќе ги собере лидерите од Западен Балкан и претставници на Европската Унија и САД на самит на кој ќе разговараат за планот за раст на ЕУ за Западен ...

Економските аналитичари велат дека задолжување од една милијарда евра ќе мора од некаде да се плати

Да се засили борбата со сивата економија, да се размислува за воведување нови даноци и да се унапреди рационалноста во трошењето на јавните пари. Економските ...

Самит Македонија 2025: Повик за мобилизирање на сите ресурси за економски развој

Во Македонија недостасуваат вистински консултанти и експерти кои можат да го убрзаат процесот на дигитализација. Потребни се луѓе со дигитални вештини кои ќе ...

Самит Македонија 2025: Повик за мобилизирање на сите ресурси за економски развој

Потребна е интензивна и темелна акција во наредниот период. Напредокот е бавен и недоволен за да ги постигнеме нашите цели и  неопходни се силни и решителни ...