„Зоки Поки“, „Белото циганче“, „Чичо Том“, изложба на илустрации од Димитар Кондовски
Foto

„Зоки Поки“, „Белото циганче“, „Чичо Том“, изложба на илустрации од Димитар Кондовски

„Зоки Поки“, „Белото циганче“, „Чичо Том“, „алиса“ - се дел од околу 200 илустрации за деца на доајенот на македонското сликарство Димитар Кондовски на второто издание на меѓународниот фестивал за литература за најмладите „Литера“.

Кондовски, како сликар, сценограф, дизајнер, професор на факултетот за ликовни уметности во скопје, е една од најзначајните фигури за развојот на македонското современо сликарство во 60 тите години, оставајќи траен, безвременски печат на макеоднската уметност .. Изложбата е веќе отворена и достапна за публиката. 

 

0 Коментари

Остави коментари