Злоупотреба на средствата од ИПАРД, ЕУ го блокира пакетот со 112 милиони евра за Албанија

Канцеларијата за борба против измами на Европската унија, ОЛАФ, во соопштението за печатот во петокот рече дека околу 33 милиони евра средства наменети за помош на албанските рурални заедници биле злоупотребени.

Парите очигледно биле користени коруптивно од Албанската Национална агенција за рурален развој, која управувала со проектот, пишува Балкан инсајт.

ОЛАФ ја советуваше Европската комисија да блокира уште 112 милиони евра наменети за следната фаза од Инструментот за претпристапна помош за рурален развој, ПАРД.

„По серија сложени истражни чекори, вклучително и дигитално форензички претреси на документи поврзани со примателите на ИПАРД II, АЗХБР и други економски оператори, ОЛАФ откри сериозни неправилности за време на фазата на доделување грантови и спроведувањето на некои проекти“, се наведува во соопштението за печатот.

„ОЛАФ дополнително препорача ЕУ да спречи 112 милиони евра идно финансирање (ИПАРД III) за Албанија од непотребно трошење, додека не се применат корективни мерки за заштита на финансиските интереси на ЕУ од каква било незаконска активност“.

ОЛАФ најде три главни начини за манипулирање со процесот на грантови: прво, надежните апликанти, некои бараа стотици илјади евра за финансирање бизнис идеи, беа советувани да ги користат услугите на локалната консултантска компанија, која „побара значителен дел од нивниот грант“. за олеснување на договорите.

Второ, конкурентскиот процес беше изманипулиран со поднесување на лажни понуди; Конечно, цените за инвестициите се надувани, а дел од корисниците ги прекршиле договорните обврски.

ОЛАФ подвлече дека „со оглед на можните криминални активности откриени во текот на истрагата, ОЛАФ исто така испрати копија од своите наоди до судските власти на Албанија“.

Портпаролот на кабинетот на премиерот Еди Рама не одговори на барањето на БИРН за коментар во моментот на објавувањето.