Жртви на љубовта

Наспроти позадината на општествените востанија и класните борби во Италија непосредно пред Првата светска војна, се испреплетуваат две страсни љубовни приказни и една голема приказна за жртвување. Интензивната страст ги обединува Брандо Прици млад идеалист кој се бори за правата на работниците во каменолом и Силвија, убавата еманципирана сопруга на сопственикот на каменоломот Корадо Коради. Корадо е рударски инженер, просветлен и брилијантен, но во исто време врзан за вековните традиции кои му се наметнати. Корадо е вториот син на семејството Коради, едно од најистакнатите семејства во Карара, кое е сопственик на рудникот за мермер Колоната каде Брандо работи на најопасните работни места. Влијанието на Брандо ќе го преврти идиличниот свет на семејството Коради. Не само што животот на Силвија засекогаш се променил, туку и цврстите ставови на нејзиниот сопруг биле подеднакво разнишани. Брандо Прици и Силвија Коради се од различни светови, но чувствата што ги поврзуваа - постојаните конфликти меѓу срцето и умот - преовладуваат над сè друго и само смртта може да ги спречи да бидат заедно. Желбата за одмазда ќе го одведе Корадо до најмрачните ќошиња на неговата душа, чувства кои никогаш досега не ги доживеал. Ривалството меѓу двајцата не запира само со Силвија. Меѓу нив избива класна војна.

Томазо Фабијани е учител на малиот син на Силвија и Корадо, Симоне, а Мадалена Прици е домашна помошничка во Вила Коради и помладата сестра на Брандо. Оваа љубов ќе страда поради алчноста и амбициите на госпоѓица Мафеи, сопственичката на вилата. Таа е беспрекорна жена која секогаш ги става своите должности над сè, но ги потиснува своите чувства. Болната љубов што ја има кон нејзиниот внук Томазо ќе ја доведе до погубни дела со грди последици.

Главата на семејството Корадо е Леополдо, арогантен патријарх кој одлучува за сè и не се двоуми да ги искористи сите свои врски во високата политика за свои интереси и не пропушта прилика да го критикува неговиот прв син Алберт. Постариот брат на Корадо отсекогаш бил перцепиран од неговиот татко како слабик без карактер. Алберто е оженет со аристократката Гвендалина Волпи, сложена и амбициозна жена. Еден неочекуван настан го потресува нивниот свет и го врти неговиот живот во сосема поинаква насока од монотониот живот што го водел дотогаш.

Младиот доктор Алесандро Лукези е син на анархистот Аннибиле и работи во болницата Света Круна и не сака да води монотон живот. Станува збор за пролетерска болница во која повеќето пациенти се мажи со белодробни заболувања и жени кои раѓаат вонбрачни деца. Доктор Лукези ја гледа својата професија како мисија. Тој е млад, решителен и директен човек, во постојан конфликт со директорката на болницата, преподобната мајка Агнес, бесчувствителна, сурова жена водена од желбата за моќ и недостатокот на морални ограничувања. Таа чува многу тајни за страшните дела направени од членовите на најмоќните семејства од тој крај. Вистините кои се кријат предолго ќе го турнат Алесандро на пеколно патување.

Сите наши ликови ќе треба да се борат за својата љубов и нивните идеали, за моќ и авторитет и против неправдата. Секој од нив ќе се најде во позиција да се жртвува за своите страсти, сè до доаѓањето на Првата светска војна, која ќе им ги преврти животите и трагично ќе им ја запечати судбината, принудувајќи ги да се обидат да ги поправат своите скршени животи.

 

Серијата се емитува од понеделник до петок во 17.45 и репризно истиот ден од 14.20.