Затвор за актерката Силвија Стојановска
Foto

Затвор за актерката Силвија Стојановска

3, 5 години казна затвор за актерката Силвија Стојановска и седум за нејзиниот партнер Воислав Будисавјевиќ им одреди кривичниот суд. На Стојановска судот и го укина куќниот притвор и правосилнопста на одлуката ќе ја чека на слобода. Нејзниот партнер пак сотанува во притвор.  Обвинението ги товари за транспорт на 700 килограми кокаин од колумбија во Шпанија. 

Во текот на истрагата, Обвинителството утврди дека во периодот од јули 2019-та година до 18.12.2019, обвинетите, заедно со тројцата обвинети од Шпанија, од кои едниот е македонмски државјанин, брат на првообвинетиот, како и повеќе лица, учевствувале во неовластено купување, пренесување и продавање кокаин во вкупна количина од 698 758 грама.

Обвинетите подготвувале и организирале неовластено купување, превезвуање и сместување на кокаионот од Колмбија до Мадрид и барале купувачи“, се наведуваше во обвинението. 

Кокаинот тие го купувале од Колумбија. го транспортирале до Мадрид и оттаму барале купувачи. За да не бидат откриени  обвинетите меѓусебно комуницирале со користење на енкрочат телефони и  мобилни апликации со заштитени канали, а користеле и уред за детектирање на евентуална полициска инсталација и на дигитални преноси за примена на посебни истражни мерки.

Во 2019 година беа уапсени во координирана акција на македонската, шпанската и колумбиската полиција во соработка со маериканската агенција за борба против наркотици ДЕА.

0 Коментари

Остави коментари