Заради високата цена намалена потрошувачката на гас во Струмица
Foto

Заради високата цена намалена потрошувачката на гас во Струмица

По зголемувањето на цената на гасот во Струмица од 46 на 80 денари за потрошен кубен метар домакинствата кои досега се грееа на гас се ориентираат на нови извори на топлинкса енергија. Вака   пдовлече дека во привте десетина дена од месец јануари намалена е потрошувачката од страна на физичките и правни лица. 

Милановиќ не можеше да конкретизира колку домакинства се ориентирале на други извори на енергија и за колку е намалена потрошувачакта на гас. Според последните информации во општинат ана гас се греат околу 400 домакинства, фирми и јавни институциии.

За да ја амортизира високцата цена на гасот која послед Нова година се зголеми за речиси 90 отсто, општина Струмица воведе субвенција од 10 денари за потрошен кубен метар з ашто општина Струмица во Буџетот за ова година предвидува 3 милиони денари . Субвенцијата ќе важи и за месец јануари.

Во Струмица е изградена гасоводна мрежа во должина од околу 40 километри. Гасот се набавува во компресирана форма и се декомпресира во станицата и се пушта до крајните корисници. Од Струмица гас велат дека имат обезбедени доволно количини гас за ова грејна сезона.

0 Коментари

Остави коментари