За ВМРО-ДПМНЕ, одбивањето на Ковачевски на францускиот предлог е победа за нивната партија

За ВМРО-ДПМНЕ, одбивањето на ковачевски на францускиот предлог е победа за нивната партија која направила притисок врз владата да го одбие предлогот. Мицкоски бара одговорност за сите што биле вклучени во преговорите за предлогот.

- Напорите кои што ги вложивме заедно со народот ја спасија нацијата од асимилација. Победата е наша, бидете горди, затоа што сите вие сте дел од генерацијата која спречи бугаризација. Им благодараме на интелектуалците, академската заедница, новинарите, колумнистите и сите други општествени чинители кои што заеднички се спротивставија на предлогот. Димитар Ковачевски, кој сега од Брисел ретерираше е човекот кој ја донесе Македонија во подредена и срамна положба, на чекор од целосно бришење на идентитетот, јазикот и историјата. Димитар Ковачевски 6 месеци преговара и го договара овој предлог. Овој срамен и понижувачки предлог кој директно е на штета на македонските национални интереси. Ова што сега го карактеризираат како неприфатлив предлог пред само месец владата го усогласила. Имено, пред само еден месец преговорите ги преземал тим од МНР на Франција и кабинетот на претседателот на Франција и по усогласување на предлогот во детали, од македонската страна биле побарани забелешки кон текстот. - изјави Драган Ковачки од  ВМРО-ДПМНЕ.