Вонредни мерки за спречување на ширење на корона вирусот
Foto

Вонредни мерки за спречување на ширење на корона вирусот

Децата, учениците, средношколците и студентите од утре нема да посетуваат настава. Прифатени се препораките на комисијата за заразни болести и сите градинки, училишта и факултети ќе бидат затворени 14 дена. За децата да бидат дома, платено отсуство и во државниот и во приватниот сектор ќе добие по еден родител на помали од десет години. Владата објави сет од вкупно 19 дополнителни мерки, се забрануваат сите јавни настани и собири со повеќе од илјада учесници, додека за помалите собири се предлага одложување. Спортските натпревари во следниот месец ќе се одржуваат без публика. Се забранува извоз на медицински средства и материјали, се препорачува мирување дома за постари и хронично болни граѓани и нивно избегнување на јавен транспорт. Забранети се сите автобуски и транспортни линии кон ризичните земји дефинирани од Светската здравствена организација.

На овие теми во 24 Отворено зборуваа министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, др. Владимир Микиќ и Мицко Дудучки.

0 Коментари

Остави коментари