Воени затвореници

Воените затвореници е израелска телевизиска драмска серија која послужи како подлога за хит серијата „Хоумленд“.

По 17 години во заробеништво, израелските војници Нимрод Клајн, Ури Зак и Амиел Бен Хорин се враќаат дома во земјата што ги направи национални икони. Тие работат на надминување на траумата од тортура и заробеништво додека се населуваат во прекинатите семејни животи.

Тие мора да се справат со партнерите кои чекале или продолжиле понатаму, децата кои пораснале без нив и родителите кои умреле

Во меѓувреме, воениот психијатар кој им е доделен, открива несогласувања во сведочењата на војниците и започнува истрага за да открие што кријат. Тие, исто така, мора да бидат подложени на психијатриски проценки и воени прегледи. 

По ретроспективите на настаните во училиштето во Метула во 1990 година, и до периодот кратко по ослободувањето на Нимрод и Ури, втората сезона повторно ја следи приказната неколку дена по настаните на крајот на првата сезона.

Во почетокот главните ликови не се согласуваат што да прават со нивното откритие дека Амиел можеби се уште е жива, Нимрод и Ури ги пренесуваат информациите до Хаим и Ирис, кои почнуваат сопствена истрага за тоа што се случило со Амиел со неочекувани последици.

Покрај ова, серијата продолжува да ги следи Нимрод и Ури (и семејствата на војниците) додека ги составуваат деловите од нивниот живот по ослободувањето. Исто така, за прв пат го прикажува Амиел како жив лик, наместо во визиите што ги доживеала помладата сестра на Амиел, Јаел и го следи неговиот нов живот како Јусуф, муслиман, во Сирија.