Во Париз почнува судење за жалбена постапка на Саркози

Поранешниот француски претседател Никола Саркози треба да се врати на суд за да поднесе жалба на едногодишната казна што му беше изречена во 2021 година за незаконско финансирање на кампања.

Случајот ќе биде повторно отворен во жалбена судска постапка која треба да почне попладне во суд во Париз.

Конзервативниот политичар пред две години беше осуден на една година домашен притвор со нараквица со апарат за следење на глуждот.

Судот пресуди дека е докажано оти Саркози, кој беше претседател на Франција од 2007 до 2012 година, ги надминал границите за трошење во кампањата во 2012 година за време на неговата неуспешна кандидатура за реизбор.

Со цел да ги прикрие дополнителните трошоци, неговата партија УМП – која оттогаш беше преименувана во Републиканци, се вели дека ги прикривала трошоците користејќи систем на фиктивни фактури.

Иако за 68-годишниот Саркози беше утврдено дека не го измислил системот, судот утврди дека тој не ги исполнил обврските за следење на трошоците.