Во Кан завршува 77. Меѓународен филмски фестивал со доделување на наградите

Со доделување на наградите во Кан денеска ќе заврши 77. Меѓународен филмски фестивал, додека за главната награда „Златната палма“ се борат 22 филма.

На листата на филмови за Златната палма на фестивалот, меѓу другите, е и „Мегалополис“, познатиот режисер Френсис Форд Копола, кој 45 години по Златната палма се врати во Кан каде победи со култниот филм „Апокалипса сега“.

На листата се најде и филм на режисерот Жак Аудиар, добитник на Златната палма во 2015 година, кој годинава се натпреварува со „Емилија Перез“, мешавина од криминал и мјузикл со Селена Гомез.

Во конкуренција за Златната палма се филмовите на прогонетиот руски режисер Кирил Серебреников „Лимонов“ и „Kind of Kindness“ на Јоргос Лантимос.

Режисерот Кристоф Оноре се натпреварува со филмот „Марчело Мио“ посветен на Марчело Мастројани, кој почина во 1996 година, а годинава се слави 100-годишнината од раѓањето. За него ќе зборуваат Кетрин Денев и ќерката Кјара Мастројани.

Мерил Стрип (74) ја доби почесната Златна палма на првиот фестивалски ден, 14 мај.

Престижната Златна палма, вообичаено вредна околу 20.000 евра, се чува во добро чуван сеф на непозната локација до нејзиното предавање и се предава на жирито кое во најголема тајност одлучува за победникот.

Покрај Златната палма, од 2000 година се доделува и „мини палма“, помал модел на Златната палма, за најдобар актер и актерка.