Во ДУИ официјално молк, неофицијално шок и неверување за одлуката на САД

Али Ахмети молчи откако неговиот најблизок соработник, но и висок државен функционер во последните 20 години одтако се појави ДУИ на македонската политичката сцена , Рамиз Мерко се најде црната листа на САД.  Според информациите на ТВ 24 во Мала Речица валдее молк, но и шок и еверување .Високи партиски функционери со кои комуницираше тв 24 тврдат дека ставањето на  Мерко на црната лита на САД предизвикало изненадување, бидејќи очекувањата  биле во вашингтон на отстрел први да се најдат огнените  

И додека Ахемти  и  раководството на ДУИ молчат дали ќе побараат оставаак од струшкиот градоначалник, дел од членовите на ЦП за тв 24 велат дека партијата нема другаопција освен оставка од Мерко . 

Во ДУИ никој засега  не зборува, ниту за состанок, ниту за тоа што ќе  правиме со Рамиз Мерко. Моето мислење е дека тој треба да се повлече. Воопшто не е добро што САД кој секогаш бил стратешки партнер на ДУИ стави функционер на партијата во фокус поради корупција, вели за тв 24 висок партиски функционер на ДУИ 

Единствен функцинер од Мала Речица кој што дееск аго прокментира ставот ан САД , иако без конкретно да одговори е токму минситерт кој што доаќа од Струга .

И додека  Ахмети се мисли каква ќе биде судбината на Мерко, неговиот коалициски партнер и премиер  со јасна порака и до  судските органи , но и до неговите советници во Струга. 

Треба да се запрашаат и тоа како Соединетите Американски Држави дошле до такви информации на коишто ја базирале својата одлука, а се наоѓаат на неколку илјади километри од тука, а нашите органи не дошле до такви податоци во текот на сите изминати години“, во однос на мандатот на градоначалникот на Струга, тој ќе мора да одговори на тоа прашање бидејќи тој е избран функционер на непосредни избори. Во однос на динамиката на советничките групи во Општина Струга, сите ќе треба добро да размислат како ќе продолжат понатаму со оглед на наводите кои што се наведени бидејќи, да не заборавиме, тој градоначалник бил на оваа функција во повеќе мандати и во тие мандати соработувал со сите советнички групи во општината без исклучок. 

Во фокусот на партијата на Мицкоски пак намесо Мерко , Ковачевски . Го прозивата премиерот дека го штити струшкио градоналник, кој врпрочем освен во валдуте на СДСМ беше функционер и во валдите на ВМРО ДПМНЕ . Според нив САД само докажала дека Македонија е коруптивна држава .

Мерко да си поднесе оставка, а Обвинителството да отвори истрага , обаара опзициајта од албанскиот блок . Им порача ана ДУИ дека Мерко е само првиот што треба ад се најде на црната лисат на сад за корупција . 

Освен опозицијата, оставка од мерко уште синоча побара и третиот коалицики партнер во владата Арбен таравари. Мерко е најнов во црното американско друштво освен Мерко с еи Никола Груевски, Сашо Мијалков, Љубе Бошкоски, Мендух Тачи, Џеват Адеми а според најавуе листатадоправ ќе се надградува и проширува .