Во Аргентина над од половина од луѓето живеат во сиромаштија, инфлацијата е 200 проценти

Стапката на сиромаштија во Аргентина во јануари достигна 57,4 отсто, што е највисоко ниво во последните 20 години, покажа истражувањето на Католичкиот универзитет во Аргентина.

Сиромаштијата се продлабочи откако новиот претседател Хавиер Милеи го девалвира пезосот набргу по преземањето на функцијата на 10 декември, што дополнително го забрза растот на цените, открија авторите на извештајот.

 

На крајот на 2023 година, стапката на сиромаштија беше 49,5 отсто.

Милеи вети дека ќе ја „доларизира“ економијата, ќе ја спречи инфлацијата која надмина 200 проценти, ќе го намали буџетскиот дефицит на нула и ќе укине бројни социјални програми.

Во декември, владата започна серија економски реформи, девалвирање на девизниот курс на пезосот во однос на доларот за 54 отсто, што ги намали приходите на луѓето и ги зголеми цените. Паралелно, Буенос Аирес ги намали субвенциите за енергија и транспорт и ги зголеми даноците.