Во Алкалоид АД Скопје одбележани 30 години од основањето на конзулатот на кралството Данска, Мукаетов доби орден витез од прва класа

Генералниот конзулат на Кралството Данска со седиште во Скопје, започнa со работа во јули 1994 година, по декрет издаден од данската Кралица Маргарете II, која за Генерален почесен конзул го назначува Трајче Мукаетов.

Во 2007 година, функцијата Генерален почесен конзул ја презема Живко Мукаетов. Апликации за визи, работни дозволи, дански пасоши, дански возачки дозволи, бегалската криза во 1999 година, влезот на Данска во Шенген зоната во 2002 година, асистенција при високи државни посети, помош при бројни предизвици со кои дански државјани се соочиле во земјава, но и промовирањето на економската соработка и данската култура во земјава, се дел од активностите кои ова конзуларно претставништво ги работи веќе 30 години.

„Врските помеѓу Северна Македонија и Данска се изградени врз споделени вредности, заемни интереси и заеднички видокруг за збиднувањата во светот. Клучен аспект од нашата работа при зајакнување на овие врски е да ѝ се помогне на земјата да напредува на својот пат кон ЕУ. Таа работа секако ќе ја продолжиме со новата Влада. Во оваа насока, сакам да истакнам дека Данска ќе го преземе претседавањето со Европската Унија во 2025 година, а проширувањето на ЕУ ќе биде важен елемент на нашето претседателство. Со сите ангажмани на Данска во Северна Македонија, Генералниот конзулат на Кралството Данска играше централна улога и тоа ќе продолжи да биде така“, истакна Н.Е. Амбасадорката Сузане Шајн во своето пригодно обраќање по повод јубилејот.

Амбасадорката Шајн, во името на данската Влада, се заблагодари на Мукаетов за неговата умешна дипломатија, силна посветеност и беспрекорен професионализам како Генерален конзул.

Покрај јубилејот, Нејзината Екселенција нагласи уште еден дополнителен повод за славење – воздигнувањето на Живко Мукаетов од Витез на Редот на данското знаме (кој орден Мукаетов го доби во 2016 година), во Витез од 1ва класа на Редот на данското знаме:

– Оваа голема чест, беше едно од последните одликувања на Нејзиното Височество Кралицата Маргарете II пред нејзиното абдицирање од тронот во полза на нејзиниот син, Неговото Височество Кралот Фредерик 10ти – рече Амбасадорката Шајн при одликувањето.