Владата да не обесштети со 43.000 денари до крај на март за да си платиме режии, бараат музичарите
Foto

Владата да не обесштети со 43.000 денари до крај на март за да си платиме режии, бараат музичарите

Здружението ЗУПМ – Музика Сега, ќе одржи прес конференција во вторник 09.03.2021 година во просториите на клуб-ресторанот МКЦ во Скопје, во 13.00 часот. Информираат дека имаат свои барања до Владата, бидејќи музичарите се наоѓаат во крајно лоша и незавидна состојба поради актуелната забрана за настапи.

-Со оглед на тоа што ние како фела, никако не може да се пронајдеме и не припаѓаме во 5-от пакет мерки (точка 11) и сме една од најпогодените гранки во државава, имаме забрана за дејност веќе безмалку 12 месеци и само една еднократна финансиска помош од 43.000 денари која беше доделена во декември, бараме од Владата да не обештети со сума еквивалентна на претходната дадена помош најдоцна до крајот на месецот март оваа година.

Ова наше барање не е некаков “хир”, туку реална надокнада, за што побезболно да ги покриеме основните режиски трошоци кои се за нас од основно егзистенцијално значење – наведуваат од ЗУМП.

0 Коментари

Остави коментари