„Виолин Фест“ во Македонската филхармонија

Звуци на виолините на млади исклучителни таленти од светот ќе го исполнат воздухот на 10-тото издание на престижниот „Виолин Фест“, кој на 12 јуни ќе одржи во Камерната сала на Македонската филхармонија. Позади овој настан цели десет години стои познатиот македонски виолинист Владимир Костов - концерт мајстор во Филхармонија и редовен професор по виолина на ФМУ.

Костов најавува дека овој настан ветува дека ќе биде прослава на музичката извонредност на новите таленти и уметничката соработка со повеќе земји од светот. 

-Да се дојде до 10-тото издание е извонредно достигнување. Овој фестивал започна како сон да создаде платформа за младите виолинисти да ја споделат својата страст и да ја инспирираат публиката. Со текот на годините, растеше над моите очекувања, благодарение на неверојатната поддршка од уметниците, учесниците и љубителите на музиката. Оваа година, имаме за цел да го почитуваме нашето патување и да ја поставиме сцената за следната деценија на музички сјај,најави Костов.

Потенцира дека овогодинешниот фестивал ветува дека ќе биде најдоброто издание досега. Присутните можат да очекуваат извонредна постава на виртуози на виолина, кои ја истакнуваат богатата традиција на партитурите напишани за овој инструмент.