В среда Уставен одлучува за „недела неработен ден“

Иницијативата за укинување на „недела неработен ден“ сепак ќе се најде пред Уставен суд во среда  и според информациите на ТВ 24 се очекува одлука. 

„До денес не стигнало барање за повглекување на иницијативата за укинување „недела неработен ден“. Истата е веќе ставена на дневен ред за во среда и по истата ќе се постапува.“ - вели претседателката на Уставен суд, Добрила Кацарска.

Првиот човек на Стопанска комора, Бранко Азески иако јавно му вети на поранешниот премиер Зоран Заев, како и на сегашниот Димитар Ковачевски, а тие двајца се пофалија  дека ја осигурале неделата ккао неработен нден,  дека ќе се  повлече иницијативата тоа не се случи. 

Азевски денеска во краток телефонски разговор беше дециден дека  нема да ја повлече ницијативата, без дополнитлно да образлоќи.  Од валадат неколкупати го тврдеа истото .

Од ССМ кои беа беа иницјатори неделата ад бидсе неработна, велат одлуката ќе ја почекаат , па да ги координират следните активности Тоа што претседателот на Стопанската Комора, Бранко Азески не ја повлекува иницијативата за поништување на „недела неработен ден“ зборува за фактот дека ги застапува интересите на работодавачите но не и на работниците од кого зависи профитот на фирмите. Од ССМ посочуваат дека Владата молчи на злоупотребите ,

Од Државниот инспекторат за труд кои постапуваат по однос на Законот за работни односи и Законот з атрговија велат дека постојат работодавачи кои не го почитуваат законските прописи., велат на дел полсесно им е да ги платата казните. 

Недела неработем за работниците беше предизворно ветување на сдсм з аизборите во 2020, и законска мерка која изминатиот период најмнаогу ја искаткнуваа пред работниците. Дали ќе продлжи да важи или пак работниицте ќе останат на цедило, одлуката е во рацете на уставните судИи, кои еднаш веќе ја одложија.