Утре во Германија генерален штрајк на транспортните работници

Германскиот синдикат на вработените во јавниот сектор Верди и железничкиот синдикат за понеделник најавија еднодневен генерален штрајк на транспортниот сектор во Германија. Штрајкот целосно ќе го парализира железничкиот, воздушниот и поморскиот сообраќај.

Причина за штрајкот е тоа што синдикатите бараат повисоки плати, особено изедначување на негативниот ефект на инфлацијата врз реалните плати. Синдикатот Верди за 2,5 милиони вработени бара зголемување од 10,5 отсто.

Синдикатот на вработените во јавниот сектор „Верди“ и синдикатот на вработените во железницата „ЕВГ“ најавија еднодневен предупредувачки штрајк што ќе го зафати и меѓуградскиот железнички сообраќај и речиси целиот градски сообраќај како и повеќето аеродроми, јавуваат германските медиуми.

Штрајкот го вклучува и водниот транспорт во Германија и управата за автопати.

Според податоците на Здружението на аеродроми, од штрајкот во понеделник би можеле да бидат погодени 380.000 патници, а сообраќајот се очекува да биде во прекин до средината на неделата.

Претставник на Германските железници (ДБ) ги повика патниците да ги одложат патувањата доколку е можно или да ги преместат на денот пред, или по штрајкот.