Усвоени уставните измени, пратениците ја изгласаа Северна Македонија

Пратениците со 81 глас и речиси без збор ја изгласаа Северна Македонија. Се смени и преамбулата, формулацијата за дијапсората, а се потенцира и границата. Седум месеци откако Македонија и Грција го потпишаа договорот во Преспа - земјава ги исполни обврските. Притоа, согласно Конечната спогодба со Република Грција, се предвидува стапување во сила на амандманите со денот на ратификација на Спогодбата и Протоколот за пристапување во НАТО од страна на Парламентот на Република Грција. Гости во 24 анализа се аналитичарите Сафет Бишевац, Исмет Рамадани и Михаил Пановски.