Турскиот театар во Македонија одбележува 70 години постоење
Foto

Турскиот театар во Македонија одбележува 70 години постоење

Во пресрет на Оскарите в недела, „Медена земја" е најголемата меѓународна гордост на земјава во изминатата година. Ликот на Атиџе Муратова стана дневна тема за восклик кај сите. Турскиот јазик, кој и' е мајчин го обновува својот подем во културата кај нас дури и кај тие кои не изгледале ни претстава на турски, па така во преден план ја става суштината на постоењето на уметноста - дека без разлика на јазикот, таа допира до сечие срце и го развива умот кон непознатото. За турскиот јазик во македонската драмска уметност, за неговото одржување во културата, за Турскиот театар во Македонија кој годинава одбележува 70 години постоење и за зградата која почна да се гради во 2014-та, а која е во застој поради немањето пари.

За сето ова и за многу повеќе, во студиото на „Коментар" со Огнен Јанески, гостуваат директорката на Националната установа Турски театар - Скопје, Несрин Таир, актерката Емине Халил, како и актерите Џенап Самет и Неат Али.

0 Коментари

Остави коментари