Тупаница на гневот

Тупаница на гневот е акционен филм за боречки вештини од Хонг Конг од 1972 година, напишан и режиран од Ло Веи, продуциран од Рејмонд Чау, и со Брус Ли во неговата втора главна улога по Големиот шеф.

Дејството на филмот се одвива во{Шангај, за време на јапонската окупација. Младиот и надарен мајстор на боречки вештини Чен Зен (Брус Ли) се враќа во своето училиште „Ќинг Ву“ кое е основано и кое го води еден од најголемите кинески мајстори. Неочекувано, неговиот учител по боречки вештини умира. Зен не верува во официјалната верзија според која учителот умрел од воспаление на белите дробови, туку смета дека е убиен. Тој ги напаѓа борците од противничкото училиште на боречки вештини и станува мета на полицијата. Полицајците одат во училиштето „Ќинг Ву“ со ултиматум дека тоа ќе биде затворено, ако не го предадат. Истовремено, тој открива дека учителот навистина бил убиен и тргнува во одмазда.