Трилинг - За македонско-бугарскиот компромис да биде ефикасен, мора двете страни да се задоволни

Поранешниот хрватски претседател Стипе Месиќ е гостин во вечерашното издание на Трилинг. Тој смета дека „правосудството е голем фактор кој одлучува за тоа каков ќе биде животот во една земја.

Месиќ во врска со македонско-бугарските односи е со став дека „во компромисите не може само едната страна да биде задоволна, мора двете страни да се задоволни за да се исплати компромисот“.

Марко Трошановски претседател на Институтот за демократија вели дека „довербата меѓу луѓето, во институциите, во политичарите, тоа е единственото сврзно ткиво“. Тој смета дека не треба да губиме време до есен, и да не се успеат уставните измени, барем сме се обиделе“.

Проф. д-р Александар Дединец од МАНУ на прашање дали треба да се затвори РЕК Битола ќе рече „ќе го затвориме кога ќе направиме доволно капацитети да го замениме“.