Треба или не да растат платите и пензиите?
Foto

Треба или не да растат платите и пензиите?

Од денеска минималната плата 14 500 денари. Македонија се одлепи од европско дно според висината на минималецот – но дали бизнисот е подготвен да го понесе товарот ? Повисоки плати за буџетарите, за лекарите, наставниците, зголемување и за пензионерите. Владата се фали со успех – опозицијата критикува. Треба или не да растат платите и пензиите? Кој и како ќе го полни новиот буџет од 3,9 милијарди евра? Дали власта ги слушна пулсот на бизнисот? Од јануари техничка влада, следува ли период на апстинирање и кај стопанството и кај граѓаните? Економската 2019 заминува - на праг на изборната 2020та. Што очекува стопанството, кои се проценките на економисите а што ветува власта.

Дебатираат Кочо Анѓушев, вицепремер за економски прашања Данела Арсовска претседателка на сојуз на Стопански комори и професорката Никица Мојсоска Блежевски.

0 Коментари

Остави коментари