Топлотен бран: Највисоки температури на Балканот, активирани се црвен и портокалов аларм

На Балканот највисоки тропски теператури. Во земјите од регионот денеска се активирани црвени или портокалови метео аларми како предупредување за многу високи температури. 

Ноќните температури во дредени гардови, како Дубровник, Сплит, Риека се искачи и до 30-от степен. 

Во сите земји од регионот е издадено предупредување за многу висок УВ индекс. 

Температурите на југот на Европа се зголемуваат, а многу популарни дестинации како Шпанија, Италија и Грција температурите надминуваат 40 целзиусови  степени.