Тајни на војната

Пријателството на двете деца 12-годишните Тур и Ламберт има нов предизвик. Тоа е еврејското девојче Марта која се крие од Германците и му верува на Тур, бидејќи неговиот татко е член на движењето за отпор, а таткото на Ламберт е соработник на Германците. Бидејќи чувствува дека Марта не го сака, Ламберт му открива ја на татко му навидум безопасната тајна.

Откако Марта е откриена и депортирана, Ламберт решава да му помогне на Тур да избега со семејството преку тајната пештера.