СЗО: Бројот на заболени од морбили зголемен четирипати

о 2018 година во 163 земји имало 28.124 случаи.

Поголемиот дел од заболените, 94 проценти, не биле вакцинирани, нецелосни вакцинирани или со непознат статус на вакцинација.

Обединетите нации објавија дека болеста „целосно може да се спречи” со вистинска вакцина, но глобална покриеност на првата фаза на имунизација „застанала“ на 85 отсто, и „се уште не го достигнато нивото од 95 отсто вакцинирани, што е потребно за да се спречи појава на епидемии”.

Првиот човек на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус и шефицата на Детскиот фонд на ОН (УНИЦЕФ), Хенриета Форе истакнуваат дека светот е „во сред криза на мали сипаници”, и дека за тоа е виновно ширењето на збунувачки и контрадикторни информации за вакцините.

– Повеќе од 20 милиони животи се зачувани благодарение на вакцините против сипаници само од 2000 година, наведоа шефот на СЗО и шефицата на УНИЦЕФ.